Beste lezer,
Bij het samenstellen van deze Nieuwsbrief was de meteorologische lente weliswaar al begonnen, maar liet de ‘echte lente’ nog behoorlijk op zich wachten. Des te verheugender het feit dat de amateurmuziekwereld zich daar niets van aantrekt en gewoon lekker doorgaat met datgene waar ze goed in is: heerlijk samen muziek maken, mooie concerten verzorgen en projecten organiseren. In deze Nieuwsbrief vindt u onder meer informatie over de 5e FASO Speeldag in september, stelt het jubilerende Arnhem Sinfoniëtta zich voor en geeft redactielid Pieter de Oude tips voor onbekende muziek en wat minder bekende Beethovenmuziek, dit uiteraard in verband met het Beethovenjaar. Het Deventer Symfonisch Orkest eert, als een van de eerste amateurorkesten in Nederland, de grote componist met een compleet Beethoven programma. Speciale aandacht voor de bevrijdingsconcerten van het Drents Symfonie Orkest met een uniek programma! Ook aandacht voor Vereniging Huismuziek die dit jaar 75 jaar bestaat en niet uit onze muziekwereld is weg te denken met de vele cursussen en projecten.
Voor de verdere inhoud verwijzen we, met dank aan de inzenders, naar onderstaand overzicht; een mooie mix van onderwerpen waarmee wij u veel leesplezier wensen.
De redactie (Geert Vinke, Ninon Vis, Pieter de Oude en Wil Senden)
Inhoud
FASO-Speeldag 2020 in Driebergen-Rijsenburg
Wie wij zijn … Arnhem Sinfoniëtta
Associated Chamber Music Players
Drents Symfonie Orkest met bevrijdingsconcerten
Lucas Vis nieuwe dirigent CoMA Eindhoven
Amsterdam Sinfonietta op String Festival 2020 Zeeland
Deventer Symfonisch Orkest met Beethoven programma
Kopij FASO Nieuwsbrief - 1e helft 2020
Van de bestuurstafel
Bezoek aan heel bijzonder orkest in Ierland
Misschien kent u het verschijnsel al: ‘late starters’. Het zijn mensen die op latere leeftijd aan een opleiding beginnen. In Dublin is tien jaar geleden een strijkorkest met late starters begonnen. Het betrof hier ouders van leerlingen van de St. Agnes school. Beginnende strijkers kunnen hier vrijwel direct mee gaan spelen, al is het op losse snaren. Het zijn kinderen en ouders die zonder dit initiatief niet in een orkest zouden spelen, heel waardevol initiatief dus van zr. Bernadette Sweeney en Joanne Crooks.
Dit orkest van St. Agnes heeft in 2019 de World Music Rights Award gekregen en ter ere daarvan en om hun jubileum te vieren de internationale conferentie ‘a music right of way’ (verwijzing naar de prijs) georganiseerd samen met een jubileumconcert. Uit verschillende landen kwamen vertegenwoordigers van ‘beginnersorkesten’ om mee te denken en mee te spelen met het orkest. Duitsland, Spanje, VS en Nederland waren vertegenwoordigd. Uit Nederland waren van het Betuws Dagorkest dirigent en initiatiefnemer Bart van den Goorbergh en een aantal spelers aanwezig. Ondergetekende was er ook, namens FASO en als vice-voorzitter van de European Orchestra Festival.
De discussies waren erg goed, het concert heel fijn. Er werd vol enthousiasme en met bravoure gespeeld en gezongen (totaal zo’n 120 man/vrouw). Het welkom door de Ieren was enorm hartelijk, met heel veel lekkernijen en een bezoek aan de pub aan het eind.
De president van Ierland was er en gaf aan het begin van het concert een indrukwekkende toespraak over de waarde van muziek. Bart van den Goorbergh en ik hebben zelfs kort kennis mogen maken met de president, Michael D. Higgins.
Andere FASO-activiteiten
Er wordt hard gewerkt aan de FASO-speeldag op 5 september. U leest er meer over in deze nieuwsbrief en op www.FASO.eu
Verder wordt de ALV op 4 april in Bussum voorbereid. Uitnodiging en agenda worden in maart naar de contactpersonen van de FASO leden (orkesten) opgestuurd. Houdt u deze datum vooral vrij. Het is toch erg belangrijk om elkaar te treffen en ideeën uit te wisselen, zo eens per jaar.
Nelleke Geusebroek, Secretaris FASO
FASO-Speeldag 2020 in Driebergen-Rijsenburg
Op zaterdag 5 september a.s. houdt de FASO voor de 5e keer de FASO-Speeldag, met als doel samen te studeren aan weinig gespeelde stukken uit de FASO-bibliotheek en nieuwe muziekvrienden te ontmoeten.
Kamerorkest Driebergen (KOD) fungeert als gastorkest en dirigent Albert van Eeghen zal, net als in 2019, de muzikale leiding op zich nemen. De dag duurt van 10.30 tot 16.30 uur, met een openbare presentatie om 16.00 uur en natuurlijk een borrel na!
Op het programma staan zeven delen uit The Wand of Youth - Music to a Child’s Play van Edward Elgar. Uit de Suite nr. 1 worden de delen 2 t/m 5 gespeeld en uit de Suite nr. 2 de delen 3 t/m 5; in totaal ca. 20 minuten muziek. De bezetting: strijkers, dubbel hout, 2 hoorns, 1 harp en 1 slagwerker (pauken, triangel, tamboerijn en kleine trom).
Albert van Eeghen is dirigent van het KOD, het Haags Symfonie Orkest Euterpe en het Alkmaars Symfonie Orkest. Hij werd geboren in 1962 en begon op vierjarige leeftijd viool te spelen. Zijn jeugd bracht hij grotendeels door in Ethiopië. Albert behaalde in 1993 zijn staatsexamen viool bij Janos Konrad en studeerde daarna orkestdirectie bij Joop van Zon. Hij is ook werkzaam geweest als freelance violist tot het dirigeren hem volledig in beslag nam.
Locatie: Muziekcentrum Aurora, De Woerd 3a, 3972 KD Driebergen-Rijsenburg.
Dit is het verenigingsgebouw van Harmonie Aurora, niet ver van de snelweg A12. Op de FASO-website vindt u een routebeschrijving.
Kosten: € 20,- voor FASO- en KNMO-leden en € 30,- voor niet-leden (Inclusief koffie/thee, lunch en een aantal consumpties).
Inschrijving: graag zo snel mogelijk - maar zeker vóór 1 augustus - via het inschrijfformulier https://www.faso.eu/node/408417 Plaatsing gaat in volgorde van binnenkomst (vol = vol). Indeling zo nodig, na overleg, op basis van ervaring, huidige plek in het orkest en recent gespeeld werk.
Verdere informatie via speeldag@faso.eu of telefonisch bij Wilma van der Heide (06-202 484 38) of Bekkie Doornweerd (06-131 808 67).
De commissie: Wilma van der Heide, Inge van Herk en Bekkie Doornweerd
Wie wij zijn … Arnhem Sinfoniëtta
Arnhem Sinfoniëtta is het grootste niet-professionele symfonieorkest van Arnhem. Dit jaar wordt het 75-jarig bestaan gevierd. Het orkest werd vlak na de oorlog, in juni 1945, opgericht als personeelsorkest van de Algemene Kunstzijde Unie (de AKU). In 1975 veranderde de naam van het bedrijf in Enka en in 1987 werd Enka onderdeel van het grote Akzo-concern. De naam van het orkest veranderde mee: het AKU kamerorkest werd de Enka orkestvereniging en vervolgens het Akzo symfonieorkest. In 1993 werden de banden met Akzo verbroken, er zaten toen vrijwel geen Akzo-medewerkers meer in het orkest. Sindsdien heet het orkest Arnhem Sinfoniëtta en moet het orkest ook financieel op eigen benen staan. In de Akzo-tijd waren de financiële mogelijkheden heel wat groter; in die tijd werden regelmatig concerten gegeven met gerenommeerde solisten als Han de Vries, Daniël Wayenberg, Pieter Wispelwey en Miranda van Kralingen.
In al die jaren werd het orkest overwegend door maar vier dirigenten geleid. In de AKU-tijd was dat Bertus Bakker, fluitist bij de Arnhemse Orkestvereniging (de voorloper van Het Gelders Orkest). Daarna kwam Fons Rats, die ruim 33 jaar voor het orkest gestaan heeft. Hij droeg in 2005 het stokje over aan Dick van Gasteren. Dick leidde het orkest bijna tien jaar, en werd toen opgevolgd door de huidige dirigent Alexej Pevzner. Alexej is tweede concertmeester bij Het Gelders Orkest.
Ter gelegenheid van het vijftig-jarig bestaan in 1995 is een boekje uitgegeven over de geschiedenis van het orkest. Dit jaar verschijnt daarvan een vernieuwde uitgave, waarin ook de laatste 25 jaren zijn meegenomen.
Het orkest heeft al heel lang de bezetting van een volledig symfonie-orkest, zij het dat harp, slagwerk en trombones ad hoc worden bezet door (vaste) invallers. Voor hen is er te weinig te doen voor een volledig lidmaatschap. Een situatie die zich ook bij andere orkesten zal voordoen.
Veel orkestleden zijn al lang lid; sommigen al meer dan 25 jaar, een enkeling nog vele jaren langer. Maar gelukkig komen er ook regelmatig enthousiaste nieuwe leden bij.
Arnhem Sinfoniëtta heeft een goede relatie met Het Gelders Orkest (dat sinds kort is samengegaan met het Orkest van het Oosten, en nu Phion heet). Nadat de banden met Akzo waren losgelaten hebben heel wat orkestleden van HGO als solisten bij ons orkest gespeeld, en groepsrepetities zijn en worden geregeld geleid door musici van HGO. In 2019 hebben Het Gelders Orkest en Arnhem Sinfoniëtta samen een concert gegeven in de nieuwe Parkzaal van Musis in Arnhem, waarbij onder meer de 'Orgelsymfonie' van Saint-Saëns op het programma stond.
Op 29 november 2020 geeft Arnhem Sinfoniëtta een jubileumconcert in Musis, samen met het koor van Toonkunst Zutphen. Omdat 2020 ook Beethovenjaar is wordt de hoofdmoot van dit concert gevormd door de monumentale Mis in C van Beethoven. Daarnaast staat Beethovens cantate 'Meeresstille und glückliche Fahrt' op het programma, en van Brahms de 'Variaties op een thema van Haydn'. Een plan om voor deze gelegenheid een nieuwe compositie te laten schrijven (op thema's uit de Beethoven-cantate) kon door het afwijzen van een subsidieaanvraag niet doorgaan.
Voor meer informatie over het orkest en de komende concerten: kijk op de website www.arnhem-sinfonietta.nl
Onbekend maakt onbemind
Ook in deze nieuwsbrief vindt u orkestrepertoire dat niet direct voor de hand ligt. In eerste instantie denk je dan aan componisten waar, zoals dat heet, niemand van gehoord heeft: Cui, Kallinikov en Sinigaglia, maar daarover straks meer.
Daarnaast kan het niemand zijn ontgaan dat 2020 Beethoven-jaar is, maar het uitvoeren van Beethovens symfonieën en pianoconcerten vraagt heel wat organisatie, extra strijkers en vele studie-uren. Mijn oog viel echter op een paar sets die ook aan de kleinere orkesten de mogelijkheid bieden om de grootste en bekendste componist aller componisten in het zonnetje te zetten.
Wij hebben in de FASO-collectie bijvoorbeeld een verzamelingetje van dertien eenvoudige stukken van Beethoven, bewerkt door de Hongaarse vioolprofessor Andras Soos voor schoolorkest, waarbij naar hartenlust extra instrumenten kunnen worden toegevoegd. Voor het bewerken of ‘op-maat-maken’ van partituren kunt u overigens ook bij ondergetekende terecht, maar dit terzijde. Als u gewoon een ‘echt’ stuk wilt spelen kan ik het ballet Die Geschöpfe des Prometheus aanbevelen. Dat is een partituur met een ouverture en zestien nummers. Bijna allemaal heel goed speelbaar voor, wat ik zou willen noemen, het standaard FASO orkest (2222-2200-pauk-strijkers).
Tot slot wil ik de set van het Europees Volkslied noemen. Dit is een bewerking van Herbert von Karajan - zijn naam staat er boven, maar hij zal het wel uitbesteed hebben - van het beroemde thema van het slotkoor van de 9e symfonie. Met het Symfonieorkest Nijmegen hebben wij hiermee bijzonder veel succes gehad in Berlijn. Iedereen kan uit volle borst meezingen, of als dat beter uitkomt neuriën.
Tot zover Beethoven. Als kers op de taart wil ik u nog opmerkzaam maken op de componist Leone Sinigaglia. Deze Italiaan was beroemd als componist en als alpinist. Zijn beklimmingen van de hoogste toppen van de Dolomieten zijn wereldberoemd in Italië. Rond 1894 leerde hij in Wenen van Brahms hoe je een vioolconcert schrijft en in Praag leerde hij van Dvořák hoe je je eigen volksmuziek in een compositie vlecht. Vanaf 1900 verzamelde hij de volksliedjes uit zijn geboortestreek, de Piemonte. En vervolgens schreef hij zijn Danze Piemontesi, op.31 voor redelijk groot symfonieorkest (met 4 hoorns, trombones en slagwerk). Maar deze muziek is zeer goed speelbaar, licht en doorzichtig. De partituur getuigt van liefde voor het land en haar bewoners. Een aanrader.
Pieter de Oude
Associated Chamber Music Players
Associated Chamber Music Players (ACMP) is een organisatie die zich sinds 1947 inzet voor amateur kamermusici. Het hoofdkantoor zetelt in New York. ACMP doet dit door samenspeel-weekends te organiseren, te helpen met zoeken naar coaches voor ensembles en een register van leden bij te houden, waarin je spelers kunt vinden met wie je kunt afspreken.
Ook kun je, als je amateurmusici zoekt voor je orkest, het ACMP-register raadplegen. Voor huisconcertjes kan een kleine bijdrage gevraagd worden bij de ACMP, dat bovendien beschikt over een database voor 200.000 werken voor kamermuziek.
In Nederland zijn ongeveer 50 personen lid. Zij betalen per jaar USD 25,- aan het lidmaatschap.
Wereldwijd zijn er meer dan 2500 leden.
Info: www.acmp.net
Voor nadere informatie contact opnemen met:
Henri van den Hombergh , hvdhombe@gmail.com , coördinator Europa ACMP.
Bas van Ouwerkerk, bas.van.ouwerkerk@xs4all.nl , adviseur Nederland ACMP.
Drents Symfonie Orkest met bevrijdingsconcerten
In april, de bevrijdingstijd van Noord Nederland, geeft het Drents Symfonie Orkest twee concerten met als thema Verdriet-Verzet-Vrijheid, de zogenaamde VVV-concerten:
Do 16 april 2020 concert in de Ontmoetingskerk te Zuidlaren, aanvang 20.00 uur
Za 18 april 2020 concert in de Stefanuskerk te Westerbork, aanvang 20.00 uur
Het programma bestaat onder meer uit werken van Canadese, Engelse en Amerikaanse componisten. Militairen uit deze landen waren, naast de Polen, de bevrijders van Noord Nederland.
Deze werken, die ieder passen bij een van de V's, zijn:
- John Williams: Three Pieces from Schindler‘s List
- Eric Coates: Dambusters March
- Godfrey Ridout: Fall Fair
- Ralph Vaughan Williams: The Lark Ascending
- Edward Elgar: Pomp and Circumstance
Ook In Memoriam van Ernest Bloch, Hebriden van Felix Mendelssohn en deel 1 van de 5e symfonie van Beethoven staan op het programma.
Polen wordt vertegenwoordigd door gedichten van een Poolse dichter.
Er zullen ook persoonlijke herinneringen van de oorlog/bevrijding worden verteld.
De stukken voor vioolsolo worden gespeeld door de 16-jarige Anna Maring. Zij was één van de winnaars (3e prijs) van het Prinses Christina Concours Noord in februari 2017; in 2018 won zij het Britten Vioolconcours voor 13-15 jarigen. Zij studeert viool in de Jong Talent Klas (JTK) van het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
Omdat de meeste muziek in het buitenland besteld moet worden, komen de stukken maar sporadisch op de lessenaars van amateursymfonieorkesten.
Dit alleen al maakt deze concerten speciaal en tezamen met de persoonlijke verhalen en de diversiteit van de muziek, belooft het een uniek, intens muzikaal geheel te worden, voor jong en oud, voor inwoners van Drenthe, Nederlanders, medelanders, iedereen.
Door allerlei ontvangen subsidies en vanwege het thema zijn de concerten vrij toegankelijk. Reserveren is wel noodzakelijk.
Raadplaag voor verder informatie de website: www.drentssymfonieorkest.nl
Lucas Vis nieuwe dirigent CoMA Eindhoven
CoMA Eindhoven is een orkest van (gevorderde) amateurmusici. Er bestaan in Nederland slechts twee amateurorkesten voor hedendaagse muziek: CoMA Maastricht en CoMA Eindhoven. Deze unieke positie wordt bevestigd door het feit dat iemand van de statuur van Lucas Vis bereid is gevonden om in april de nieuwe dirigent te worden van CoMA Eindhoven.
Hij volgt Arjan van Baest op en hij staat bekend als een dirigent met veel ervaring met de uitvoering van eigentijdse klassieke muziek.
Lucas Vis (72) was vaste dirigent van het Brabants Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Ballet Orkest. Als gastdirigent leidde hij vrijwel alle andere Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Nederlandse Opera. Vis is specialist in hedendaagse muziek. Bij Asko|Schönberg en het Duitse Ensemble Modern dirigeerde hij veel premières, onder meer van John Cage. Hij doceerde orkestdirectie aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht en was artistiek directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast heeft Vis ook altijd met amateurs gewerkt.
CoMA Eindhoven is in 2018 opgericht en is partner van de Engelse organisatie Contemporary Music for All, die zich beijvert voor het spelen van hedendaagse muziek door amateurs. CoMA Eindhoven en CoMA Maastricht willen verbindingen leggen met de professionele muziekwereld en voeren momenteel gesprekken met Asko|Schönberg over samenwerking.
Info: www.comaeindhoven.nl
Amsterdam Sinfonietta op String Festival 2020 Zeeland
Amsterdam Sinfonietta
String Festival 2020 in Zeeland
Zaterdag 23 en zondag 24 mei vindt vanuit het festivalhart Grote Kerk Veere de tweede editie van het jaarlijkse Sinfonietta String Festival Zeeland plaats; een heel weekeinde strijkersmuziek van wereldklasse. Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerkoor en de solisten Emmanuel Tjeknavorian en Severin von Eckardstein staan garant voor een eersteklas beleving van klassiek.
Tijdens het festival speelt Amsterdam Sinfonietta in uiteenlopende bezettingen: van volledig strijkorkest tot kleine bezettingen voor kamermuziek. De inhoud van het festival wordt gevormd met stukken van Britten, Mahler, Mozart, Pärt, Schnittke, Strauss en Wagner. De programma's doorkruisen stijlen, perioden en grenzen en brengen van groots tot intiem alle facetten van de strijkersmuziek ten gehore.
Het festival heeft ook nog een aantal unieke toevoegingen, namelijk een concertwandeling door historisch Veere, introducties in klassieke muziek, meet&greets en de Kleutersinfonietta-voorstelling 'Schipper mag ik overvaren'. Ook de allerjongsten doen dus gewoon mee.
Programma:
Zaterdag 23 mei, 15 uur, Grote Kerk Veere. Concertwandeling - muziekroute met concerten op drie locaties in het historische Veere; Spiegel im Spiegel - openingsconcert met het Nederlands Kamerkoor.
Zondag 24 mei 11 uur, Grote Kerk Veere: KleuterSinfonietta - 'Schipper mag ik overvaren?'
11.30 uur: Zeeuwse Concertzaal Middelburg: Mahlerfeest - kamermuziek met meesterpianist Severin von Eckardstein.
16 uur, Grote Kerk Veere: Sinfonia Concertante - slotconcert met de jonge vioolvirtuoos Emmanuel Tjeknavorian.
Het volledige programma en tickets zijn beschikbaar via www.grotekerkveere.nl
Tickets zijn ook verkrijgbaar aan de balie van De Drukkerij in Middelburg.
Grote Kerk Veere en Amsterdam Sinfonietta organiseren dit unieke festival rondom strijkersmuziek, in samenwerking met partners Zeeuwse Concertzaal en KEW Walcheren. Amsterdam Sinfonietta behoort tot de absolute wereldtop van de strijkorkesten. Het orkest bestaat uit tweeëntwintig strijkers, speelt in binnen- en buitenland en wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta zijn het hechte samenspel zonder dirigent, het vernieuwende repertoire en de spannende concerten.
www.sinfonietta.nl
www.grotekerkveere.nl
Blaricum Music Festival 2020
Over een kleine vier maanden is het weer zover; dan start de derde editie van het Blaricum Music Festival. De festivalperiode loopt dit jaar van 18 tot en met 28 juni en het complete programma is te vinden op www.blaricumfestival.com. De leden van het Blaricum Music Festival Orchestra - net als vorig jaar met de Franse dirigent Mathieu Herzog als artistic director - zijn vanaf 11 juni al in het dorp om te repeteren voor de concerten. Samen met de solisten en de ensembles die komen optreden, maken zij Blaricum een kleine drie weken tot dé internationale ‘hotspot’ als het om (klassieke) muziek gaat.
De organisatie is trots op het feit dat het festival dit jaar 24 concerten telt met sterren als Augustin Dumay, Steven Isserlis, Daniel Müller-Schott, Barry Douglas, Kristóf Baráti, Maxym Rysanov, Camilla Tilling en Roby Lakatos. Dit is inclusief kinderconcerten die niet op de website staan.
Dit jaar zijn er ook vier masterclasses, namelijk van Augustin Dumay (viool), Steven Isserlis (cello), Kirill Troussov (viool) en Barry Douglas (piano). Op het Oranjeweitje staat voor het eerst de Classic Express (een vrachtwagen die ‘uitgroeit’ tot een heuse concertzaal). Hier worden de kinderconcerten gegeven: twee dagen exclusief voor leerlingen van de Blaricumse basisscholen en één dag voor alle andere kinderen.
De organisatie zoekt nog naar meer sponsoren/donateurs/adverteerders en naar gastgezinnen en vrijwilligers. Wilt u ergens mee helpen of heeft u nog tips? Blaricum Music Festival hoort graag van u.
info@blaricumfestival.com
Deventer Symfonisch Orkest met Beethoven programma
Op zaterdag 25 april voert het Deventer Symfonisch Orkest een Beethoven programma uit met de volgende werken:
-
Triple Concert
-
Ouverture Egmont
-
Symfonie no.1
Als solisten treden de leden van The Atlantic Trio op: Janneke van Prooijen (viool), Ansfried Plat (cello) en Bas Verheijden (piano).
Locatie: Bergkerk Deventer
Datum/tijd: zaterdag 25 april / 20.00 uur
Toegang: € 15; kaarten via www.dso-deventer.nl/concertagenda
Huismuziek
70-jarig jubileum
Op 5 mei 2021 is het 70 jaar geleden dat Huismuziek is opgericht. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een jubileumbundel. Daarin valt straks te lezen hoe het allemaal begon en wat Huismuziek in al die jaren gerealiseerd heeft, maar ook wat men in de toekomst van plan is met de bruisende vereniging.
Op zaterdag 8 mei 2021 wordt het jubileum gevierd in Akoesticum en presenteert Huismuziek de jubileumbundel. Natuurlijk wordt er die dag ook samen gemusiceerd.
Cursussen
Inschrijving staat nog open voor diverse cursussen, zoals:
- Kamermuziek in de zomer. Instrumentalisten, ook blokfluitisten kunnen kiezen uit:
week van 26-31 juli en een vierdaagse van 2-5 augustus in Eigentijdserf, Westelbeers.
Een samenwerking van Huismuziek en Kamermuziekcontact.
- De geschiedenis van de sonate o.l.v. Erik Visser. Op 12-9 en 13-11 in Akoesticum.
Start inschrijving: 28 april op www.huismuziek.nl
- Strijkkwartet
Docent: Miranda Rademaker, vrijdag 3 april, De Kom, Nieuwegein.
- Schubertiade.
Docent: Christine Brandenburg, 20 mei, Akoesticum, Ede
- Muziekweek van Aznavour tot Zelenka
Docenten: Coert Bremmers, Susanne Gersch, Ines Leijen, Peter van Os en Elske Tinbergen
19-24 juli, Eigentijdserf, Westelbeers.
- Kamermuziekweek en Kamermuziekvierdaagse
Docenten: o.a. Ingrid Slangen, Pauline Terlouw en Miranda Rademaker.
Locatie: Eigentijdserf, Westelbeers.
Kamermuziek week: 26-31 juli; Kamermuziekvierdaagse: 2-5 augustus.
Info: www.huismuziek.nl