U bent hier

Voorjaarsconcert

Datum en tijd: 
zondag, 19 april, 2020 - 15:30

Voorjaarsconcert

Locatie: 
Zaltbommel Martinuskerk, Oliestraat 26
Programma en toelichting: 

Gabriel Fauré                       Orkestsuite Pelléas et Mélisande

Bohuslav Martinů                 Rhapsodie-concert voor altviool en orkest
                                             soliste : Blanca Sánchez

Ludwig van Beethoven         Symfonie nr. 4

 

Pelléas et Mélisande vertelt de tragische geschiedenis van een driehoeksrelatie tegen de achtergrond van een symbolistisch sprookje. Golaud, kleinzoon van koning Arkel, verdwaalt tijdens de jacht in het bos en treft daar het schuchtere meisje Mélisande aan. Haar kwetsbaarheid oefent een grote aantrekkingskracht uit op de prins. Nadat Golaud het meisje naar het kasteel van zijn grootvader heeft gebracht, treft Mélisande Golauds halfbroer Pelléas aan. Tussen Pelléas en Mélisande bloeit spoedig een fatale genegenheid, een dodelijke zielsverwantschap op. Golaud krijgt lucht van hun heimelijke ontmoetingen en doodt zijn broer. Mélisande sterft in het kraambed. Fauré stelde uit de toneelmuziek in 1898 een orkestsuite samen (Prélude, Fileuse, Sicilienne, La mort de Mélisande).

Bohuslav Jan Martinů (Polička, 8 december 1890 – Liestal (Zwitserland), 28 augustus 1959) was een Tsjechisch componist, muziekpedagoog en violist. Hij geldt naast Leoš Janáček als de belangrijkste Tsjechische componist van de 20ste eeuw. Hij schreef zijn Rhapsodie-concert voor altviool en orkest in 1952. Het kent drie delen, waarvan de laatste twee in elkaar overgaan. Het werk is duidelijk gebaseerd op Tsjechische volksmuziek en fantasierijk en zeer ritmisch. Soliste is Blanca Sánchez.

Symfonie 4 in Bes opus 60 werd in 1806 gecomponeerd. Beethoven schreef de symfonie in opdracht van een rijke graaf. Vergeleken met de wereldberoemde Symfonieën 3 en Symfonie 5 lijkt Symfonie 4 een ondergeschoven kindje. Het werk wordt veel minder uitgevoerd. De symfonie bevindt zich tussen twee revolutionaire werken, met daarin heroïek, dramatiek en noodlot… Collega componist Robert Schumann omschreef het werk als Een slanke maagd tussen twee reuzen… Het werk sluit het beste aan bij Beethovens eerste twee symfonieën. Men spreekt over Symfonie 4 als een onbezorgd en levenslustig werk. Doch onstuimigheid ontbreekt niet. De vier delen zijn: 1. Adagio – Allegro vivace 2. Adagio 3. Allegro 4. Allegro ma non troppo.

Over de soliste:

Blanca Sánchez is geboren in Salamanca. Na opleidingen in Spanje  heeft zij gestudeerd in Amsterdam (bachelor) en Utrecht (master). Zij speelt in verschillende orkesten in Nederland en Duitsland en is ook actief op het gebied van kamermuziek: het Reflets Trio (fluit, altviool en harp), het Meraki Trio (klarinet, altviool en piano) en het Cuarteto Aguamarina (strijkkwartet).

 

Het concert vindt plaats op zondag 19 april in de Martinuskerk, Oliestraat 26 Zaltbommel en begint om 15.30u. Kaarten verkrijgbaar bij de ingang van de kerk en (met korting) via www.betuwssymfonieorkest.nl.

 

Betuws Symfonie Orkest | www.betuwssymfonieorkest.nl