U bent hier

USConcert speelt Bruckner 9

Datum en tijd: 
zondag, 13 januari, 2019 - 20:15

USConcert speelt Bruckner 9

Locatie: 
Het Concertgebouw te Amsterdam
Programma en toelichting: 

Het Utrechtsch Studenten Concert (USConcert) bestaat 195 jaar. Ze sluit het lustrumjaar groots af met het Najaarsproject 2018: een uitvoering van de Berkshire Symphonies van Jurriaan Andriessen en de negende symfonie van Anton Bruckner.

 

Het Utrechtsch Studenten Concert probeert met haar programma van meerwaarde te zijn voor de Nederlandse muziekcultuur. Zo speelde ze afgelopen zomer de opera ‘Thijl!’ van Jan van Gilse, een onderneming die veel lovende reacties van het publiek en de media ontving. Citaat van de Volkskrant: "Een welhaast vergeten opera op spectaculaire wijze weer tot leven gewekt.". In het aankomende concert brengt USConcert een stuk ten gehore van de bekende Nederlandse componist Jurriaan Andriessen. Van de componistenfamilie Andriessen is Jurriaan misschien wel de minst bekende telg. Jurriaan was een leerling van zijn vader Hendrik en schreef muziek in de klassieke traditie. Berkshire Symphonies is Andriessens eerste symfonie, geschreven in 1949 in opdracht van de Nederlandse regering.

 

Als tweede staat op het programma de onvoltooide negende symfonie van Anton Bruckner. Hij leefde 100 jaar eerder dan Jurriaan Andriessen. De Negende Symfonie zou Bruckners grootste werk worden. Hij voelde echter aan dat hij zijn Negende niet meer af zou kunnen maken en suggereerde daarom dat zijn Te Deum als finale gebruikt zou kunnen worden. USConcert gaat de onvoltooide versie met drie delen uitvoeren.
 

 

Informatie: 

Op 21 december verzorgt het USConcert een concert voor een speciale doelgroep op het Conservatorium van Amsterdam. Dit exclusieve concert staat in het teken van mantelzorgers. Hiermee wil het USConcert hen een leuke avond aanbieden en lekker in het zonnetje zetten!

 

Op zaterdagavond 12 januari 2019 speelt het USConcert in de Geertekerk te Utrecht en op zondagavond 13 januari 2019 in het Concertgebouw te Amsterdam. Meer informatie en kaartverkoop: 

Utrechtsch Studenten Concert | www.usconcert.nl