U bent hier

"Stemmingswisselingen" concert door het Fries KamerOrkest

Datum en tijd: 
zondag, 24 november, 2019 - 15:00

"Stemmingswisselingen" concert door het Fries KamerOrkest

Locatie: 
Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, 811 CD, Leeuwarden
Programma en toelichting: 

In de maand november verzorgd het Fries kamerOrkest een concertserie rond de Duitse componist Robert Schumann.

Programma:
- pianoconcert in A mineur opus 54|
- Symfonie nr. 4 opus 120
 

In 1841 schreef Schumann een Fantasie in a-mineur voor piano en orkest, die op 13 augustus 1841 in première ging in Leipzig, met als soliste Schumanns vrouw Clara Wieck. Zij spoorde hem aan er een volwaardig driedelig concert van te maken. In 1845 voegde Schumann een Intermezzo en een Finale toe om het werk af te ronden. Het werd het enige pianoconcert dat Schumann voltooide. Het complete concert ging in première in Dresden op 4 december 1845, waarbij Clara weer soleerde en Ferdinand Hiller (aan wie het werk was opgedragen) dirigeerde.
Dit concert heeft waarschijnlijk model gestaan voor Edward Griegs pianoconcert in a mineur  Griegs concert begint net als Schumanns concert met een enkel krachtig akkoord, waarna de pianist gelijk invalt met een sterk en dalend motief.

Solist in het pianoconcert is de Engelse pianist Nico de Villiers. Nico de Villiers is geboren in Zuid Afrika en is pianist, muzikaal begeleider, muziekwetenschapper, docent en coach, woonachtig in Londen. Hij studeerde af aan de Royal Scottisch Academy of Music and Drama op liederen van de in Leeuwarder geboren maar in Amerika wonende componist  Richard Hageman. Hij is stichter van de Hageman Society (RHS). Aan The Royal Scottish Academy werkt hij momenteel aan zijn doctoraalstudie.
In Zuid Afrika studeerde De Villiers bij Johan Cromhout en hij won diverse nationale muziekprijzen. In 1999 debuteerde hij met het Kaapstad filharmonisch orkest. Daarna trad hij op met het Odeion Sinfonietta en het Odeion Strijkkwartet, beide ensembles van de universiteit van Free State, Zuid Afrika.

Het tweede werk op het programma is de vierde symfonie opus 120. Schumann componeerde deze symfonie al in 1841 als zijn tweede , maar was ontevreden over het eindresultaat waardoor het werk niet werd uitgevoerd. Pas in 1853 ging de herschreven versie, de tweede en derde had hij toen al voltooid, als 4e symfonie in Bonn in première.
De uitvoering was een daverend succes.

Schumann schreef in totaal vier symfonieën die alle vier vol zitten met muzikale uitvindingen, rijkdom aan constructie, neigingen naar een melodische vrijheid en worden verrijkt door een rijke polyfonie. Robert Schumann behoort zonder twijfel tot de belangrijkste componisten van de periode van de muzikale Romantiek. Hij heeft niet alleen een groot aantal belangrijke pianowerken en liederen nagelaten, maar verkende met zijn late koor- en orkestwerken vaak nieuwe mogelijkheden.

Voorafgaand aan de uitvoering geeft de dirigent een toelichting op het programma.

 

Toegang: volwassenen € 17,50, studenten CJP € 10,00. In de voorverkoop via info@frieskamerorkest.nl tot 18 november 2,50 reductie 

Organisatie: 
Fries Kamerorkest
Fries Kamerorkest | www.frieskamerorkest.nl