U bent hier

PARELS VAN SINT PETERSBURG

Datum en tijd: 
zaterdag, 28 oktober, 2017 - 20:15
zondag, 29 oktober, 2017 - 15:30

PARELS VAN SINT PETERSBURG

Locatie: 
28 oktober :Koepelkerk Jansplein 60, 6811 Arnhem 29 oktober: Petruskerk, Schependomlaan 85, 6543 XV Nijmegen
Programma en toelichting: 

Programma
Glazounov - Saxofoon concert
Sjostakovitsj - Twee stukken voor strijkoctet, opus 11
Arensky - Kammersinfonie opus 35
Borodin - Nocturne uit het Tweede strijkkwartet
Tsjaikovsky’s Children’s Album (opus 39) Bewerking door Fré Keus van enkele delen
Dirigent Michael Rein
Solist  Tom Sanderman, saxofoon
Het Nijmeegs Strijkersgilde brengt dit najaar werken ten gehore van componisten afkomstig uit Sint Petersburg uit de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw.  Bij het concert in Arnhem zal Michel Krielaars een lezing verzorgen.
Auteur en Ruslandkenner Michel Krielaars schetst een tijdsbeeld van de periode waarin de componisten die we deze avond gaan beluisteren leefden.
De Russische Revolutie was een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Veel kunstenaars en intellectuelen omarmden de revolutie. Ze waren enthousiast en vol hoop. Het maakte hen blind voor de wreedheden die werden begaan. Pas toen ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme in het geheel niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld en moesten ze zien te overleven
of vluchten uit hun geliefde moederland.
Michel Krielaars is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland. Hij schreef romans en verhalen en won met zijn non-fictiedebuut 'Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland', de Bob den Uyl Prijs 2015. Zijn laatste boek 'Alles voor het moederland' beschrijft de periode na de Russische revolutie aan de hand van de levens van de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman.
 

Organisatie: 
Nijmeegs Strijkersgilde
Nijmeegs Strijkersgilde | www.nijmeegsstrijkersgilde.nl