U bent hier

Najaarsconcert Goois Symfonie Orkest

Datum en tijd: 
zondag, 3 november, 2019 - 15:00

Najaarsconcert Goois Symfonie Orkest

Locatie: 
‘De Morgenster’, Seinstraat 2, Hilversum
Programma en toelichting: 

Voor het Goois Symfonie Orkest kan de herfst van 2019 niet meer stuk. Een  indrukwekkend cellotalent voor de pauze; na de pauze dansen met Beethoven. Het Goois Symfonie Orkest nodigt u uit voor zijn najaarsconcert, op zondagmiddag 3 november in de Hilversumse ‘Morgenster’.

 

Bijna 14 jaar jong is de solist tijdens dit GSO-concert: de cellist Thomas Prchal. Zijn CV oogt niettemin indrukwekkend: optredens in binnen- en buitenland, eigen composities, prijzen voor zijn spel en zijn eigen werk, te gast bij Paul Witteman op TV, beurzen voor cursussen en masterclasses, CD-opnames. Enfin, het Goois Symfonie Orkest is er nog maar net op tijd bij, om zo’n groot talent te kunnen begeleiden. In ‘De Morgenster’ speelt Prchal het lyrische, Eerste Celloconcert van Camille Saint-Saëns. Het is dé gelegenheid voor het Gooi om met dit unieke talent kennis te maken.

 

Een andere ‘ontdekking’ is eigenlijk al ruim twee eeuwen oud: de ouverture ‘Olympie’ van de Johann Martin Kraus. Vanwege zijn stijl en zijn carrière in Zweden kreeg hij de bijnaam ‘de Zweedse Mozart’. Dirigent Joost Geevers vindt het niet terecht dat zijn werk nog maar nauwelijks wordt gespeeld, want deze ouverture is een feestje; om te spelen en om te horen.

 

Het grote dansfeest begint na de pauze, als de dirigent de inzet geeft voor Beethoven’s Zevende Symfonie. Het is een van zijn laatste symfonieën, waarin de componist zijn meesterschap overtuigend aantoont. Wagner noemde het stuk ‘Apotheose van de dans’. Beethoven haalt dan ook alles uit de kast: hij graaft maar door en door in aanstekelijke thema’s en uiteindelijk leidt hij publiek en musici hijgend naar de eindstreep.

 

kaarten: € 15; jeugd tot 12 jaar gratis, en 12-18 jaar €5; verkrijgbaar via www.gooissymfonieorkest.nl en/of https://www.podiumplein.nl/artiesten/goois-symfonie-orkest/voorstellingen. Vanaf 14.30 aan de zaal.

Goois Symfonie Orkest | www.gooissymfonieorkest.nl