Overslaan en naar de inhoud gaan

FASO ondersteunt en inspireert symfonie- en strijkorkesten!

FASO-speeldag 2019, foto's hierboven

 

De FASO-speeldag in Bussum was een hele mooie dag. Er kwamen veel lovende woorden over de muziek en de dirigent, Albert van Eeghen. Het orkest (uit 23 FASO-orkesten!) speelde een mooie bewerking van Peter Greve van Parade van Satie, De FASO-bibliotheek kreeg veel mooie muziek aangeboden van de componisten Peter Greve en Renilde Duif. Beiden konden heel mooi toelichten waarom het echt de moeite waard is om hun muziek te spelen!

 

De muziek van Satie is eigenlijk een ballet met een geweldige hoeveelheid slagwerk dat het moderne leven uit 1917 uitbeeldde, dus typemachines, scheepshoorns, pistoolschoten en werkelijk snerpende politiefluitjes. Een echte happening als muziekwerk maar in de oorspronkelijk versie met dans en ballet en mooie kostuums (Satie, Couteaux, Picasso , Massine en Dhiagilev) al helemaal. Mooie en leuke muziek in een mooie bewerking van Peter Greve.

 

Voor de slotuitvoering wachtte de FASO bibliotheek nog een paar geschenken. Peter Greve heeft besloten al zijn muziek (ook in te zien tijdens de speeldag) aan de FASO te schenken. Verder was componiste Renilde Duif aanwezig om haar symfonie MH 17 te overhandigen aan de FASO-bibliotheek. Deze indringende compositie, modern maar zeer toegankelijk, werd al uitgevoerd bij het Fries Kamerorkest en is binnenkort voor alle FASO orkesten bereikbaar. De FASO-speeldag heeft ten doel minder gespeelde werken onder de aandacht te brengen en dat is weer goed gelukt.