U bent hier

Concerten "Reformatie" door KamerFilharmonie Der Aa

Datum en tijd: 
vrijdag, 3 november, 2017 - 20:00
zaterdag, 4 november, 2017 - 20:00

Concerten "Reformatie" door KamerFilharmonie Der Aa

Locatie: 
op vrijdag: Immanuelkerk, Immanuelkerk: Overwinningsplein 1, 9728 GP Groningen op zaterdag: Doopsgezinde kerk, Singel 28, 8601 AJ Sneek
Programma en toelichting: 

Ralph Vaughan Williams: Tallis Fantasia voor dubbel strijkorkest
Hans Pfitzner: Prelude bij de 2e akte van Palestrina
Maarten Luther/J.S.Bach: koraal Ein feste Burg ist unser Gott, arr. voor koperensemble
Felix Mendelssohn-Bartholdy: symfonie nr. 5 Reformation

KamerFilharmonie Der Aa voert onder leiding van Sander Teepen een programma uit dat in het teken staat van 500 jaar Reformatie.
 
Terugkerend motief is de bekende Lutherhymne Ein feste Burg ist unser Gott, die eerst zal klinken in een bewerking voor koperblazers en vervolgens in Mendelssohns Reformatiesymfonie. Deze symfonie kwam in 1830 tot stand, toen de 300ste verjaardag van de Augsburgse Belijdenis, het bekendste lutherse leerstuk, werd herdacht.
De Reformatie speelde zich echter niet alleen in Duitsland af. In Engeland ontstond in dezelfde tijd de anglicaanse kerk, die in het programma vertegenwoordigd is met de Tallis Fantasia van Vaughan Williams. De basis van dit werk is een van de psalmen die Thomas Tallis schreef voor de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury.
Ook de rooms-katholieke kerk onderging invloed van de Reformatie. Zonder Reformatie was er geen Concilie van Trente geweest, dat de Contrareformatie in gang zette. Een van de strijdpunten betrof de kerkmuziek. Over de rol van de componist Palestrina in die strijd schreef Hans Pfitzner in 1915 een opera. Het orkest speelt de prelude bij de tweede akte van Palestrina, die zich in de grote zittingszaal van het concilie en daamee in het hart van de Contrareformatie afspeelt.
Toelichtingen zullen worden verzorgd door ds. Jaap Koopmans in Groningen en Jelle Waringa in Sneek.
 

Informatie: 
KamerFilharmonie Der Aa | www.deraa.nl