U bent hier

Alphons Diepebrock symfonieorkest jubileumconcert - afgelast

Datum en tijd: 
zondag, 19 april, 2020 - 15:00

Alphons Diepebrock symfonieorkest jubileumconcert - afgelast

Locatie: 
Willem de Zwijgerkerk, Olympiaplein 14, Amsterdam
Programma en toelichting: 

Nieuws: 18 maart 2020. Door de overheidsmaatregelen rondom de coronavirus heeft het  orkest besloten om het komende concert uit te stellen. Meer informatie volgt.

PROGRAMMA

Aleksandr Glazoenov (1865-1936)

Chopiniana: suite naar pianostukken van Frederic Chopin voor orkest op. 46:

 

Polonaise (op. 40 nr. 1)

Nocturne (op. 15 nr. 1)

Mazurka  (op. 50 nr. 3)

Polonaise (op. 40 nr. 1)

 

Aleksandr Aroetjoenjan (1920-2012)

Trompetconcert (1950)

(bewerking cadenza Timofei Dokschizer)

 

Solist: Gertjan Loot

 

PAUZE

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Symfonie nr. 36 in C groot KV 425 ‘Linzer-Symfonie’''

Informatie: 

Alphons Diepenbrockorkest jubileumconcert

Het Alphons Diepenbrock Symfonieorkest is in januari 1950 opgericht en viert met dit concert haar 70-jarige jubileum.

 

Aroetjoenjan

Voor dit concert spelen we een trompetconcert gecomponeerd in 1950 door de Armeense componist Aleksandr Aroetjoenjan. Een trompetconcert dat graag gespeeld wordt door (virtuoze) trompettisten wereldwijd.

Aroetjoenjan heeft zijn hele leven in de schaduw gestaan van de bekendste Armeense componist Aram Chatsjatoerian. Echter, met dit trompetconcert heeft Aroetjoenian een welverdiende plaats ingenomen in het repertoire van trompettisten. De muziek is opgewekt en toegankelijk onder de invloed van de Armeense volksmuziek, zonder direct als volksmuziek herkenbaar te klinken.

Glazoenov 

De concerten van het Alphons Diepenbrock Symfonieorkest zijn vaak samengesteld als uit een mix van bekende en onbekende muziek. Het eerste stuk op ons programma vanmiddag is de bekende pianomuziek van Chopin in een relatief  onbekende orkestversie Chopiniana, gecomponeerd in 1892 door een van Ruslands grootste componisten: Glazoenov.

Amsterdams Symfonieorkest Alphons Diepenbrock is opgericht op 27 januari 1950. Het orkest verzorgt een klassiek programma in het voorjaar en het najaar. Ook waagt het zich af en toe aan moderner repertoire.  Zie ook: www.alphonsdiepenbrock-orkest.nl.

Mozart 

De symfonie nr. 36 is één van Mozarts grootste symfonieën, gecomponeerd aan de top van zijn kunnen. In oktober 1783 was hij op de terugweg van Salzburg naar Wenen, waar hij zijn vrouw Constanze voor het eerst aan zijn vader voorstelde. Onderweg maakten zij een tussenstop in de stad Linz. Daar logeerden zij drie weken lang bij graaf Johann Joseph von Thun-Hohenstein, een gepassioneerd muziekliefhebber en sinds jaar en dag trouwe vriend van de familie Mozart. Van Mozart werd een symfonie verwacht voor een concert, georganiseerd door de graaf. Mozart had echter geen muziek bij zich en moest ter plekke een nieuwe symfonie componeren. In enkele dagen had hij de symfonie klaar – een werk dat geen blijk geeft van vluchtigheid, haast of routine. Het werk is groots opgezet met een breed opgezet langzame opening, gevolgd door een breed opgezet Allegro spiritoso. Het tweede deel Andante heeft een siciliano dansvorm waarin aan de blazers een belangrijke rol is toebedeeld. In het Menuet en trio hebben ook de hobo en fagot mooie solistische passages. Het laatste deel is niet zomaar een lichtvoetige uitsmijter, maar heeft inhoud die de luisteraar vooral in een eerste deel van een symfonie zou verwachten.

Amsterdams Symfonie Orkest `Alphons Diepenbrock` | www.alphonsdiepenbrock-orkest.nl